trarenfrru

Yangın Merdiveni Ölçüleri Nasıl Olmalı?

Yangın merdivenleri olarak da bilinen kaçış merdivenleri, bir yangın acil durumunda tahliyeye yardımcı olma amacına hizmet eder. Yangın merdiveni ölçüleri binanın yapısına ve kapladığı alana göre değişmektedir. Doğal afetlerde insan hayatını korumak için yangın kaçış merdivenlerinin montajı çok önemlidir. Etkili tahliyeyi sağlamak ve hayat kurtarmak için yangın merdivenleri bir takım temel kriterleri karşılamalıdır.

 Yangın Merdiveni Ölçüleri Nasıl Olmalı? - Lider Yangın

Yangın merdiveni ölçüleri bulundukları yere göre değişiklik gösterebilir. Devletin ilgili birimleri ve meclis tarafından yazılan yönetmelikler, yangın merdiveni kullanımını zorunlu kılar ve belirtilen ölçüleri karşılamalıdır. Konut binalarında yangın merdiveni genişliği 80 cm'den, kamu binalarında ise minimum 120 cm'den az olmamalıdır. Memur servis merdivenlerinin genişliği en az 65 cm olmalıdır. Yüksek katlı binalarda yangın merdiveni genişliği en az 90 cm, kaçış yolu genişliği ise 180 cm'den az olmamalıdır. Huzurevleri, konutlar, hastaneler ve kamu binalarındaki yangın merdivenlerinin kapı genişliği 120 cm'den az olmamalıdır.

Yangın kaçış merdivenlerinin uç kısımları ile köşeleri arasında en az 3 metre mesafe bırakılmalıdır. Kaçış merdiveninin basamak yüksekliği 1,75 mm'yi geçmemeli ve basamakların genişliği 250 mm'den az olmamalıdır. Yangın kaçış yolu olarak kullanılan merdivenlerin en dar alanı 100 mm'den, geri kalan basamaklar ise 125 mm'den az olmamalıdır.

Yangın kaçış merdivenleri için kritik gereksinimlerden biri, daha fazla güvenlik için her iki tarafta bir duvar, korkuluk veya bariyer bulunmasıdır. Ayrıca güvenli tahliye için merdiven genişliği 80 cm'den az olmamalıdır. Genişlik 80 cm'den az ise merdivenlerde sadece bir trabzan olabilir.

Yangın Merdiveni Ölçülerinin Yangın Esnasındaki Önemi

Yangın merdivenleri, acil durumlarda insanların hayatını tehlikeye atmadan hızlı bir şekilde tahliyesini sağlamak için kritik öneme sahiptir. Şehirleşme artmaya devam ederken, binalarda ve işyerlerinde yangın merdivenlerinin önemi yadsınamaz. Yangın merdivenlerinin zorunlu olarak kullanılması olumsuz durumların oluşturacağı risklerin azaltılmasında önemli bir avantaj sağlamaktadır.

Yangın Merdiveni Ölçülerinin Yangın Esnasındaki Önemi - Lider Yangın

Acil durumlarda düzenli tahliyeyi kolaylaştırarak panik olasılığını azaltır. Konuma ve ihtiyaca göre hem içeriye hem de dışarıya monte edilebilirler. Yangın merdiveni konusunda uzmanlaşmış firmalar, konu ile ilgili uzmanlıkları doğrultusunda sorunsuz montaj hizmeti verebilmektedir.

Yangın merdivenlerinin kullanımı, can güvenliğinin risk altında olduğu acil durumlar gibi zorunlu durumlarla sınırlandırılmalıdır. Yangın merdiveni modelleri tasarlayan ve üreten firmalar, yangın güvenliği yönergelerinde belirtilen kural ve yönetmeliklere uymalıdır. Yangın merdivenlerinin bulunması zorunlu olmakla birlikte, olumsuz durumlarda güvenliğin sağlanması için ihtiyaç duyulan durumlarda kullanılmak üzere ayrılmalıdır.

Yangın Merdiveni Ölçülerinin Bir Standardı Var mı?

Yangın durumunda 120 dakikaya kadar dayanıklı kalmalarını sağlayan yangın merdivenleri yanmaz malzemeden imal edilmektedir. Yangın merdivenlerinin duman ve yangını diğer alanlardan en az 90 dakika ayrı tutacak şekilde tasarlanması zorunludur.  Bir binada gerekli olan yangın merdiveni sayısı kritik bir faktördür. Genel bir kural olarak, 25 ila 50 kişinin barındığı binalarda, aksi bir etken olmadığı sürece, en az iki yangın çıkışı bulunmalıdır. Binada oturan kişi sayısının 500'ü aştığı durumlarda, gerekli minimum yangın çıkışı sayısı üçtür. 1000'den fazla kişi barındıran binalarda tahliye için en az dört yangın çıkışı bulunmalıdır.

Yangın Merdiveni Ölçülerinin Bir Standardı Var mı? - Lider Yangın

Yangın merdivenleri bir binanın hem içinde hem de dışında bulunabilir ve belirli yönetmeliklere uygun olmalıdır. Örneğin, bina yüksekliği 21,5 metreyi aşarsa, bir dış kaçış merdiveni kurulması yasaktır. Yangın merdiveninin her bir bölümü arasındaki mesafe 17 adımı geçmemeli ve 4 adımdan az olmamalıdır. Yangın merdiveninin köşeleri, güvenli tahliyeyi sağlayacak kadar geniş olmalıdır. Ayrıca yangın merdiveninin yerden zemine yüksekliği en az 2,10 metre olmalıdır.

Yangın kaçış merdivenlerinin basamak aralığı minimum 200 cm olmalı, sahanlıklar arası kot farkı 3,70 metreyi geçmemelidir. Üreticiler, yangın merdivenleri inşa ederken bu ölçülere uymak zorundadır. Mühendislerin denetimine tabi olan yangın merdivenlerinin hatasız olması gerekir, aksi halde cezai yaptırımlar uygulanabilir.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Lider Yangın ve Güvenlik Sistemleri
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Çamçeşme Mh. Coşkun Sk. No:12/1 Lider Plaza Kat : 3 Pendik/İstanbul
  • Fax: +90 (216 ) 596 00 18
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Sosyal

Bizi sosyal kanallardan takip edebilirsiniz.