trarenfrru

Hangi Yangın Söndürücüler İşletmeniz İçin En Uygun?

Yangın söndürücüler birçok işletme için vazgeçilmez yangın güvenliği tedbirleri arasındadır. Büyük çaplı işletmeler otomatik yangın söndürme sistemlerini tercih ederken bazı alanlar için yangın söndürücü cihazlar da talep edebilir. Bazı işletmeler ise sadece cihazlar aracılığı ile yangın güvenliğini sağlamak isterler. Yangın söndürücü bulundurmak kanun gereği zorunlu ise de güvenliğiniz açısından bunun kendi sağlığınız ve mal güvenliğiniz için gerekli olduğunu bilmelisiniz. Hayati derecede önemli olduğunu ancak yangın esnasında anlayabileceğiniz bu cihazları bulundurmalı, deneyimli bir yangın firmasından destek almalı, kontrollerini düzenli olarak yaptırmalı ve gerektiğinde basınç denetimi yaparak dolum için gerekli girişimlerde bulunmalısınız.

Hangi Yangın Söndürücüler İşletmeniz İçin En Uygun? - Lider Yangın

İşletmenizin türüne ve faaliyetlerinizin cinsine göre hangi yangın söndürücüyü kullanmanız gerektiğine siz de karar verebilirsiniz ancak bu konuda uzman mühendislerimizden profesyonel destek almanızı kesinlikle öneririz. Bunun için Lider Yangın bünyesindeki uzman personelimiz sizlere yardımcı olmaktadır. Binanızın ve faaliyetlerinizin ihtiyacı için en uygun söndürücüyü tespit etmeniz hayati önem taşır. Bu yüzden söndürücü tipinizi belirlemeli, gerektiğinde nasıl kullanacağınızı öğrenmeli ve ilgili periyodik kontrolleri yaptırmak üzere satış sonrası destek hizmetinden faydalanmalısınız.

Söndürücü Türü Nasıl Seçilmeli?

Söndürücü türü seçmek için mühendislik desteği almalısınız. Hangi kimyasal maddelerin hangi tür yangınlarda etkili olduğunu tespit ederek, faaliyetleriniz kapsamında kullanacağınız cihazları edinebilirsiniz. Firma olarak bu cihazları nasıl kullanacağınızı da öğretiyoruz. Öncesinde hangi yangın söndürücünün nasıl seçilmesi gerektiğini öğrenmeye çalışalım.

Yangın Söndürücü Türü Nasıl Seçilmeli? - Lider Yangın

5 tür yangın ve özelliklerine değinecek olursak:

  • A Sınıfı Yangınlar: Odun, kumaş, kağıt ve plastiklerin dahil olduğu yangınlar
  • B Sınıfı Yangınlar: Benzin, yağ, propan ve gaz yağı dahil olan yangınlar
  • C Sınıfı Yangınlar: Kısa devre yapan veya aşırı yüklenmiş elektrik prizlerinin neden olduğu yangınlar
  • D Sınıfı Yangınlar: Sodyum, potasyum, titanyum, magnezyum dahil yanıcı metal yangınları (genellikle kimyasal laboratuarlarda ve endüstriyel tesislerde)
  • K Sınıfı Yangınlar: Yemek pişirme ünitelerinde oluşan gres ve kızgın yağ yangınları

Bu yangın türlerine göre hangi kimyasal içeriklerin etkili olduğu birçok deneysel araştırma sonucu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Genellikle ABC sınıfı yangınlarda etkili olan ABC sınıfı çok amaçlı yangın söndürücüler popüler olarak kullanılmaktadır. Evler, işyerleri, restoranlar, okullar ve mağazalar bu söndürücüler için en ideal alanlardır.

Belirli bir basınç altında yer alan yangın söndürme cihazları gerektiğinde kullanılmak üzere bulundurulur. Zamanla basıncının boşalıp boşalmadığı konusunda Lider Yangın olarak satış sonrası destek hizmeti kapsamında periyodik kontroller yapıyoruz. Bu hizmetimiz yangın söndürücülerinizi uzun yıllar güvenli şekilde kullanmanız amacıyla sunulmaktadır.

Söndürücü Cihazın Boyutu Ne Olmalı?

İşletmenin veya işyerinin büyüklüğüne, bulundurduğu malzemenin miktarına veya korunacak alanın genişliğine göre yangın söndürücü cihazın boyutunun ne olması gerektiğine karar verilmektedir. Sektörünüze göre hangi sınıflandırmaya ihtiyacınız olduğunu öğrendikten sonra, yangın söndürücülerinizin boyutuna karar vermeniz gerekir.

Yangın Söndürücü Cihazın Boyutu Ne Olmalı? - Lider Yangın

Bilimsel yaklaşıma göre daha büyük yangın söndürücüler daha büyük yangınları söndürebilir.  Bir söndürücünün boyutu, su eşdeğerliğine, söndürücünün kapsayabileceği metrekareye ve ne tür bir yangın için önerildiğine bakılarak belirlenir. Kamu binalarında kullanacağınız söndürücülerin boyutu çeşitli yönetmeliklerle belirlenmektedir. Bunun için Binaların Yangından Korunması Hakkında Kanun ve kurumların kendi iç tüzüklerinde yayınlanan yönetmeliklere bakılmalıdır.

Yangın güvenliği konusunda kendi iç denetim mekanizmasını oluşturmanız çok önemlidir. Resmi bir denetim yerine kendi kurallarınıza göre denetim yapmanız, size ileride kolaylık sağlayacağı gibi yangın güvenliğiniz için de son derece önemli olacaktır. Söndürücünüzü dış kısmının korozyonu ve hasarı, hortumundaki tıkanıklı gibi kriterlerle incelemeniz sağlıklı olacaktır.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Lider Yangın ve Güvenlik Sistemleri
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Çamçeşme Mh. Coşkun Sk. No:12/1 Lider Plaza Kat : 3 Pendik/İstanbul
  • Fax: +90 (216 ) 596 00 18
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Sosyal

Bizi sosyal kanallardan takip edebilirsiniz.