Su Sisi Yangın Söndürme Sistemi
Dünyada ve Türkiye’de kullanım alanı giderek artan su sisi yangın söndürme sistemi, alevlerin ve dumanın üstüne sis gibi çökerek etkisiz hale getirme prensibi ile çalışmaktadır. Dumanın yükselmesini engelleyerek yayılma hızını yavaşlatır ve canlıların etkilenmesi ihtimalini azaltır. Ayrıca ateşin yükselmesini ve havayla temasını önleyerek yangının büyümesini, can ve mal kaybının azalmasını sağlar. Düşük basınçlı sistemi de yüksek basınçlı sistemi de mevcuttur.
Su sisi yangın söndürme sistemi, hem maliyet hem de görünüm açısından çok uygundur. Alevlerin yeniden palazlanmasını, ortamdaki nemi arttırarak önler. Basınçlı su ile yapılan manuel müdahalelerin aksine, su sisi söndürme sistemi, ortamda bulunan duvar, masa, kapı, hassas maddeler ve diğer materyallerin zarar görmesini engeller.
Su sisi nedir?
Bu sistemi merak eden kullanıcılar su sisi nedir şeklinde aram yapmakta ve karşılaştığı cevaplar ile tatmin olmaktadır. Su sisi, yangının başladığı alanda yükselen ısının emilmesi ve buharlaşmasını sağlayarak, sıcaklığın düşmesini sağlayan bir sistemdir. Yaklaşık 850 C’den 60 C’ye kadar ısı düşümü sağlayarak yangının kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Su sisi sistemi içinde görev yapan tanecikler, 1750 kat genleşir ve oksijenin uzaklaşmasını sağlar. Ortamdaki alevlerin yükselmesini ve yangının büyümesini sağlayan oksijenin etkisini azaltarak neticede yangına müdahale etmiş olur.
Su sisi nozulu
Sistem içerisinde pasif halde bekleyen ve yangın algılama sistemi ile birlikte harekete geçen su, öncelikle borulardan çıkışa doğru hızlı bir şekilde yol alır ve su sisi nozulu sayesinde dairesel hareketle gelen su, yağmurlama biçiminde alevlerin üzerine serpilir. Bu açıdan üstlendiği görev itibariyle su sisi nozulu, yangını kaplayacak genişlikte bir etki yaratmaktadır.
Alışılagelmiş itfaiye müdahale biçimi olan, suyun ve söndürücü maddenin hortumlarla püskürtülmesi işlemine karşın, su sisi nozulu suyu dağıtarak daha büyük bir alana müdahale edilmesini sağlamaktadır. Yaklaşık 1 litre suyun 200 metrekare alana püskürtülebilmesi su sisi nozulu sayesinde mümkün olmaktadır. Bu püskürtme sonucunda ortamdaki oksijen miktarı da bir hayli düşmekte, yangının etkileşime gireceği gaz miktarı azalmaktadır.
Su sisi yangın söndürme sistemi, genelde yanıcı ve parlayıcı sıvıların neden olduğu yangınlarda, sanayide kullanılan kızartma makinelerinde, pişirme tablalarında, mutfak davlumbaz sistemlerinde, jeneratör odalarında ve türbinlerinde, eskalatörlerde, yürüyen merdivenlerde, kablo yollarında, gemi makine dairesinde kullanılmaktadır.
WaterMist Söndürme Sistemi
Bilinen adıyla su sisi söndürme sistemi olan watermist söndürme sistemi, yüksek ve düşük basınçlı olmak üzere iki şekilde kullanılmaktadır. Yüksek basınçlı watermist söndürme sistemi, sabit haldeki suyun yüksek basınç kullanılarak alevlere püskürtülmesi prensibi ile çalışır. Yüksek basınç 80 bar ve 200 bar arasında bir değer olmaktadır. Düşük basınçlı watermist söndürme sistemi ise, riskin az olduğu mekanlarda yaklaşık 4 barlık bir püskürtme basıncı ile çalışan sistemdir.