Argon (Inert) Gazlı Söndürme Sistemleri
Inert gazlı söndürme sistemleri, aşırı hassas ürünlerin, malzemelerin, sanat eserlerinin veya korunması gereken maddelerin olduğu bina, işyeri, kamu kurum ve kuruluşları, özel girişimlerle kurulan işletmelerde tercih edilmektedir. Bu malzemeler yangın esnasında kullanılan söndürme ajanından ve püskürtme şiddetinden oldukça fazla zarar görebilecek, hatta neredeyse yangının kendisinden bile fazla nüfus etme ihtimali bulunan bölgeler için idealdir. Otomatik sistemler şeklinde kullanıldığında anında söndürülen bu yangınlar, bir kez müdahaleye başladığı zaman püskürtme şiddeti malzemeleri kırabilmekte, yerlerinden düşürebilmekte, rengine zarar verebilmektedir. Yani söndürme sisteminin deforme etme riski olduğundan ınert gazlı söndürme sistemleri diğerleri yerine tercih edilmektedir.
Tertemiz bir müdahale ile hiçbir değerli maddeye zarar vermemesi, hassas ürünlerin yer aldığı binalar için vazgeçilmez olmasını sağlamaktadır. Kullanımdan sonra arkasında kalıntı bırakmaması da avantajları arasındadır. İçeriği sayesinde içten yanma prensibine göre yeniden tutuşma ihtimalini devreden çıkarır. Maddeler yeterince soğumadığı zaman etrafında kalan kül veya sıcaklık ile yeniden tutuşabilmektedir. Inert gazlı söndürme sistemleri bunların tamamını önlemektedir.
Argon (Inert) Gazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Inert gazlı yangın söndürme sistemleri otomatik prensipte monte edilebilmekte olup, önerilen metot da zaten budur. Inert gazlar birden çok gaz türünden oluştuğu için birçok yangın türünde etkili olmaktadır. İçeriğinde argon ve nitrojen olduğu için havayla teması kesinlikle kesmektedir. Inert gazlı yangın söndürme sistemlerinde temel olarak kullanılan üç gaz CO2, argon ve azottur. Karışımları farklılık göstermekle birlikte genelde azdan çoğa doğru % 7-8 arası CO2, % 35-40 arası argon ve % 48-52 arası da azottur. Görüldüğü gibi normal temiz havada bulunan oksijen miktarının seviyeli şekilde düşürülerek yanmanın sona erdirilmesi bu şekilde olmaktadır.
Yangın anında otomatik sistemlerin eşgüdüm halinde çalışması hayat kurtarır. Algılama sisteminin alevlenmeyi fark etmesi, ihbar mekanizmasının yangını ana panele iletmesi ve akabinde sistemin aktive olmasıyla başarılı bir müdahale gerçekleşmiş olmaktadır.
Inert Gazlı Söndürme Sistemleri Nasıl Çalışır?
Temel olarak bünyesindeki çalışan üniteleri ile bir bütün halinde müdahale etmektedir. Müdahaleyi başlatan algılama ve ihbar panelinden gazın depolandığı silindirlere, püskürtmeyi sağlayan nozullardan tetikleyici unsurlara kadar birçok birim, yangını başarıyla söndürmek için üzerine düşen görevi yapmaktadır. C türündeki yangınlarda ortamda yanan bir gaz türü var ise inert gazlar bunu etkisiz hale getirir. B sınıf yangınlarda ise ortamda yanan bir sıvı söz konusu ise yine inert gazların kimyasal bileşenleri sıvıların yanmasını durdurur.
Bunun yanı sıra A türündeki yangınlarda tutuşan katı maddelerin üzerine battaniye usulü serilerek oksijen ile temas kesilir ve gerekli söndürme sağlanmış olur. Argon ve azot isimli iki gaz tutuşan katı madde üzerinde püskürtme ile çoğalır ve havadaki oksijen miktarı giderek düşer. Aslında bu sistemin çalışma prensibi doğanın kanunlarını lehine kullanmaktan ibarettir. Havada bulunan azot, oksijen ve karbondioksit dengesini bozarak, yangını söndürecek şekilde harekette bulunur.