trarenfrru

İnşaatlarda Yangın Güvenliğinin Sağlanması

İnşaatlarda yangın güvenliğinin sağlanması konusunda uzmanların deneyimlerinden faydalanmak gerekir. İnşaat aşamasında sahada yer alan malzemeler ve iş makineleri nedeniyle, yangın güvenliği konusunda tedbir almak her geçen gün artmaktadır. Henüz betonarme yapının inşa edilmesi herhangi bir risk olmadığı anlamına gelmez çünkü beton yapıyı yükseltirken yanabilen birçok malzeme kullanılmaktadır. Bu yüzden inşaat alanlarındaki yangınlar pahalı ve tehlikeli sonuçlara neden olabilmektedir.

İnşaatlarda Yangın Güvenliğinin Sağlanması - Lider Yangın

Çalışma sahasının çeşitli risklerle dolu olduğu unutulmamalıdır. Herhangi bir yangın tehlikesinde hızlıca yayıldığı görülmektedir. Üstelik söndürme ekiplerinin müdahalesini zorlaştıran etmenler olduğu gibi, çalışanları kurtarmak da zorlaşabilir. Can ve mal güvenliği için inşaat alanındaki riskleri analiz etmek, değerlendirmek gerekir. Bu da iş güvenliği uzmanlarının profesyonel yaklaşımı ile mümkün olur. Risklere nasıl yaklaşılması gerektiğini, standart uygulamaların nasıl uygulanması gerektiğini, kayıpların azaltılması için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi ciddi süreçlerdir.

İnşaat alanına kurulan şantiyelerde işçilerin konakladığı misafirhaneler, özel kullanım alanları, iş makineleri, binada kullanılacak her türlü malzeme yer alır. Gerek yapı işlerinde kullanılan tahtalar, gerek yalıtım malzemeleri, gerekse iş makinelerinin yer aldığı park alanı, yangın ihtimaline karşı savunmasız oldukları sürece tehlike her zaman vardır.

İnşaatlarda Yangın Güvenliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Şantiyelerden bahsetmişken, yangında ne gibi riskler olduğunu bilmek önemlidir. Maddi hasarlar oluşurken, kişisel yaralanmalar ve hatta ölümler meydana gelebilir. Genel amaç yaralanma ve ölümleri önlemek olmalıdır. Bunu sağlarken zaten mal güvenliğini de sağlamış olacaksınız. Peki yangınlarda hassas olan maddeler nelerdir? Özellikle ahşap temelli yapılan inşaatlar gerçek birer tehlikedir. Hafif ahşap malzemeden yapılan inşaatlarda tek bir tutuşma birçok zarara neden olabilir.

İnşaatlarda Yangın Güvenliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler - Lider Yangın

Binaların betondan yapılması daha güvenli olduğunu gösterse de neticede yangın her türlü binaya zarar verir. Ahşap yapıların daha savunmasız olduğu gerçeğini de inkar edemeyiz. Özellikle bitmemiş inşaatlardaki merdivenler, asansör boşlukları ve diğer geçiş koridorları herhangi bir yangında kordon oluşturarak adeta yangın tüneli etkisi ile alevlerin ve yangının hızını artırmaktadır. Normalde biten inşaatlara yangın söndürme sistemleri düşünülürken şantiyelerde alınacak önlemler göz ardı edilir. Ancak düşünüldüğünde o aşamada meydana gelen yangının kalıcı etkilerini gidermek, bu zararların üstesinden gelmek de belirli bir maliyet gerektirecektir.

Her yerde yanıcı maddenin bulunması inşaat sahasının önlem altında olmasına delildir. Yangın kayıplarını önlemek için proje yöneticilerinin gereken tüm tedbirleri alması, sahayı baştan başa incelemesi ve risk etmenlerini değerlendirmesi gerekir. Tüm çalışanların gerekli iş güvenliği eğitimlerini almasının yanı sıra yangın eğitimlerini de tamamlamaları önemlidir. Çalışan araçların zorlanmasından kaynaklanan yangınlar için de ayrıca araç söndürme sistemleri ideal olmaktadır.

İnşaatlarda Ne Gibi Yangın Riskleri Vardır?

İnşaatlarda ne gibi yangın riskleri bulunur bakalım. İnşaat ortamı incelendiğinde aslında yangının oluşmasın sağlayan dört ana etmenin yer aldığı görülür. Bunlar, kimyasal maddeler, yakıtlar, ısı ve oksijen. Bu dört ana unsur yangının başlamasını ve hızlıca büyümesini sağlayabilir.

İnşaatlarda Ne Gibi Yangın Riskleri Vardır? - Lider Yangın

Şimdi de inşaat alanındaki yangın risklerini sıralayalım:

  • Kıvılcım ve ısı oluşturan işler: Kaynak, elektrikli testere, taşlama makinesi ve benzeri birçok ekipmanın yaptığı işlerden oluşan kıvılcımlar, özellikle bu işler yanıcı malzemelerin yanında yapıldığında işyerinde yangınlara neden olabilir. Bu tür sıcak işler yapılırken yakınlarda yangın söndürücülerin bulunmasına her zaman dikkat edilmelidir. Bu tür yangın söndürücüleri kullanabilen eğitimli birinin de hazır olması son derece önem arz eder.
  • Geçici ısıtıcılar: İnşaat alanına getirilen ister endüstriyel ister kişisel ısıtıcılar olsun kullanım anında dikkat etmek gerekir. Fazla kullanımdan kaynaklanan aşırı ısınmalar ve zorlamalar ateşleyici sisteminin alev almasına neden olabilir. Yakınında olan bir malzemenin ısınarak tutuşma ihtimali olabilir.
  • Kundaklama: Yetkisiz kişilerin inşaat sahasına girmemesi gerektiği tüm iş güvenliği platformlarında dile getirilmektedir. Onay almayan birinin sahada dolaşması, herhangi bir kundaklama veya sabotaj girişimini kolaylaştıracaktır. Bu yüzden denetimlerin sık olması önemlidir.
  • Sigara tehlikeleri: Söndürülmemiş sigaraların ülkemizde her yıl orman yangınları başta olmak üzere konut yangınları ve işyeri yangınlarına neden olabildiği görülmektedir. Bu yüzden sigara için özel bir alan oluşturulması, izmaritlerin metal bir kap içinde söndürülmesi ve söndüğünden emin olunması riski azaltacaktır. Özellikle yanıcı maddelerden uzak bir alanda sigara içilmesinin önemi tartışılmaz.
  • Pişirme ekipmanları: Mikrodalga fırınlar, tost makineleri, ocaklar ve benzeri cihazlar mümkün olduğunda şantiye alanında yer almamalıdır. Biraz daha uzakta olması veya inşaat alanından bağımsız bir alana kurulması güvenliği sağlar.
  • Elektrik kabloları: Tekniğe aykırı şekilde bağlanan elektrik kabloları, yüksek voltaj gerektiren makineleri çalıştırırken problem yaratabilir, alev atabilir. Elektrik çarpması ile ortaya çıkan enerji yanıcı sıvıları harekete geçirebilir.

Bu nedenlerden ötürü inşaatlarda yangın güvenliğinin sağlanması için uygun yangın söndürme sistemlerinin düşünülmesi ve çok riskli yerlere monte edilmesi, risk içermeyen alanlarda portatif söndürücülerin kullanılması, tüm önlemlerin alınmasına dikkat edilmesi, tedbirlerin uzmanlar tarafından alınıp takip-kontrol edilmesi hususlarına riayet edilmelidir.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Lider Yangın ve Güvenlik Sistemleri
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Çamçeşme Mh. Coşkun Sk. No:12/1 Lider Plaza Kat : 3 Pendik/İstanbul
  • Fax: +90 (216 ) 596 00 18
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Sosyal

Bizi sosyal kanallardan takip edebilirsiniz.