Yangın Sprinkler Sistemi Denetimleri ve Test Gereksinimleri
Yangın sprinkler sistemi belirli sürelerde denetimden geçirilmesi gereken, test için gereksinim duyan otomatik sistemler arasındadır. Aslında tüm söndürme sistemlerinin periyodik bakımları yapılmalı, belirli dönemlerde denetlenmelidir. Sprinkler sistemler yangın çıktığında hemen savunmaya geçer. Bu yüzden yangın güvenliği anlamında önemli bir mekanizmaya sahiptir.
Sprinkler sistemleri yangını kontrol edebilir ve boyutunun büyümesini engelleyebilir. Diğer yandan bina sakinlerini korur ve eğer kurulduğu yer ticari bir işletme ise mal güvenliğini de sağlar. Bu işinizi korumanın ve kurtarmanın yollarından biridir. Bu önemli nedenlerden ötürü sprinkler sistemlerin ihtiyaç duyulduğunda problemsiz çalışmasını sağlamak başta firma sahipleri olmak üzere bu alanda yetişmiş tüm profesyonellerin sorumluluğu altındadır. Denetimlerinin hangi sıklıklarla yapılması gerektiği bilinmelidir.
Uzmanlar yaptıkları denetimlerde sprinkler sistemlerin çalışır durumda olup olmadığını test ederlerken, bakım ihtiyacı olup olmadığını da incelerler. Bir yangın olduğunda sıfır can kaybı ve minimum mal kaybı seviyesini yakalayabilmeniz için denetim, test ve kontrol gibi etkenlere önem göstermeniz gerekir. Bunun için uzmanların oluşturduğu test ve zaman çizelgelerine uyulması önemlidir. Bakım takvimlerine riayet etmenin önemi tartışılmaz. Rutin denetimlerin hasarı nasıl en aza indirebildiği ve hayat kurtardığı unutulmamalıdır. Yapılan araştırmalar düzenli kontrol edilen sprinkler sistemlerin yangında etkili olma yüzdesinin hiç söndürme sistemi olmayan tesislere göre % 87 daha başarılı olduğunu göstermektedir.
Sprinkler Sistemlerin Ne Sıklıkla Kontrol Edilmesi Gerekir?
Kabul edilen kurallar, tüm tesislerin ve yangın firmalarının uygulaması gereken standartları içermektedir. Haftalık, aylık, üç aylık ve yıllık kontroller en çok önerilen kontrol sıklıklarıdır. Haftalık kontrolü işletmeden bu konuda eğitim almış bir kişi yapabilir. Islak ve kuru sistemleri, basınç sistemini ve vanaları kontrol ederek, bir problem görüldüğünde yangın firmasın haber verilmelidir. Vanaların sızdırmadığından veya kilitlenmediğinden, açık olduğundan emin olacak bir kontrol yapılmalıdır.
Aylık denetimler sırasında sahadaki yangın güvenliğinden sorumlu personel, ıslak boru sistemleri göstergelerine bakmalı, su basıncının korunduğundan ve herhangi bir hasar göstergesi olmadığından emin olmalıdır. Alarm vanaları da fiziksel olarak gözden geçirilmelidir.
Üç ayda bir veya yıllık olarak ise yangın sprinkler sistemi bakımı, testi ve onarımları lisanslı bir teknisyen tarafından gerçekleştirilmelidir. Kapsamlı raporlar gerektiğinde ibraz edilmek amacıyla saklanmalıdır. Bu kayıtların uzun süre ulaşılabilirliğini sağlamak için deneyimli bir yangın firması ile sözleşme yapmanız yararınıza olacaktır. Yangın firmaları sadece sistem projelendirmesi ve montajını değil, aynı zamanda testini, kontrolünü, bakımını ve denetimini yapabilecek potansiyele sahip, yetkili ve lisanslı firmalardır.
Yangın Sprinkler Sistem Bakımı ve Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?
Düzenli denetimlere ek olarak yangın sprinkler sisteminin bakımı ve testi de genel sürecin hayati parçaları arasındadır. Test, bir yangın söndürme sisteminin sadece çalışıyormuş gibi göründüğünden değil, aslında olması gerektiği gibi çalıştığından emin olmak için daha kapsamlı fiziksel bir kontroldür. Yangın sprinklerinizi iyi çalışır durumda tutmak için düzenli sprinkler bakım ve onarımı çok önemlidir.
Bir yıl içinde her çeyrekte, her altı ayda ve yıllık olarak test ve bakımlar hayati önem taşır. Gereken sistemlerin yağlanması, gevşek cıvataların sıkılması ve temizlik yapılması işlemleri olmadan sprinklerin ömrü kısalabilmektedir. Daha da vahimi yangın sırasında çalışmama ihtimalidir. Görsel olarak yapacağınız incelemede şüpheli görünen parçaları onarın ve bakımını yapın.
Yıllık olarak kontrol vanalarını yağlayın, basınç vanasının içini ve kuru boru vanalarını temizleyin. Boruların tıkanmasına neden olabilecek koşulların mevcut olduğu durumlarda sistemleri dahili engeller bakımından inceleyin. Hasarı en aza indirerek koruma düzeyinizi artırın.