trarenfrru

Köpüklü Söndürme Sistemi Tasarımında Nelere Dikkat Edilir?

Köpüklü söndürme sistemi tasarımı iyi bir mühendislik bilgisi gerektirir. Bu tasarımda nelere dikkat edileceği ile ilgili detaylara dikkat etmek, hiçbir üniteyi ihmal etmemek ve sistemin bir bütün halinde çalışmasını destekleyecek tüm tedbirleri almak gerekir. Günümüzde birçok sektörde etkili bir yangın ajanı olarak kullanılan köpüklerin, kimyasal üretimi sonrasında belirli bir basınç ile tüplere doldurulması ve kullanım için otomatik sistemlerde hazır tutulması işlemleri iyi bir bilimsel ve teknik bilgiye ihtiyaç duyar.

Köpüklü Söndürme Sistemi Tasarımında Nelere Dikkat Edilir? - Lider Yangın

Geniş alanlar için kullanımı çok ideal olan köpüklü söndürme sistemleri tasarlanmadan önce montaj yapılacak alanın çok derinlemesine etüdünün yapılmasına gerek vardır. Korunacak alanın hacmi, yüksekliği, korunacak malzemenin niteliği ve miktarı, montaj alanının zorluğu, kullanılacak köpük miktarının belirlenmesi gibi konular ön çalışma sırasında kararlaştırılır. Belirli teknik ölçümleri sonucunda tasarım yapacak birime datalar ulaştırılır ve alanın korunması süreci aslında o sırada başlamış olur.

Sprinkler sistem ile entegre edilerek geniş alanların korunması daha muhtemel olmaktadır. Yapılacak tasarım hesaplamalarında gerçek köpük uygulama oranı, batma hacmi, batma zamanı, sprinkler sistemin etkisi ile oluşan sönümleme miktarı, köpüğün kendi kendine çözülme miktarı ve kaçaklardan dolayı oluşan kayıp köpük miktarı bilgileri kullanılır.

Köpüklü Söndürme Sistemi Hangi Ünitelerden Oluşur?

Kullanılacak minimum su miktarının belirlenmesi, yangın pompa kapasitesinin belirlenmesi, köpük miktarının belirlenmesi, köpüklü baskın sistemde su deposu hacminin belirlenmesi, yangın algılama sistemine karar verilmesi sonucunda köpüklü söndürme sistemlerine kullanılacak ünitelerin ön çalışması tamamlanmış olur. Her yangın söndürme sisteminin belirli birimlerde oluştuğunu görmekteyiz. Köpüklü söndürme sistemleri özellikle havacılık alanında hangar gibi geniş mekanların korunması amacıyla çok iyi işlev göstermektedir.

Köpüklü Söndürme Sistemi Hangi Ünitelerden Oluşur? - Lider Yangın

Gün geçtikçe hava yoluna duyulan ihtiyaç korunacak alanların daha da artmasına neden olur. Korunacak alanlar arttıkça maddi değeri yüksek malzemeler de artmakta, herhangi bir yangın riskinin düşüncesi bile maliyet konusunda hesapları alt üst etmektedir. Bu yüzden yangına karşı korunaklı tesislerin oluşturulması, alanında yetkin bir yangın firması ile görüşülerek en uygun söndürme ajanlarına sahip sistemlerin kullanılmasına bağlıdır.

Yangınlarda NFPA standartlarına göre Grup 1’de yer alan hangarların korunması için köpüklü sistemler kullanılmaktadır. Farklı gruplardaki mekanlar için farklı türde hesaplamalar yapılır ve uygun köpüklü sistemlere karar verilir. Tamamen mühendislik çalışması ile şekillenebilecek ve yürütülecek bir süreç olduğu için alanında uzman ve yetkin profesyoneller ile çalışmak en doğru karar olacaktır çünkü korunacak alanın içeriği ve büyüklüğü maddi değeri çok yüksek olan konulardır.

Köpüklü Söndürme Sistemlerinde Algılama Sistemi Yer Alır mı?

Çok büyük alanların kontrol edilmesi ve tehlikelerden arındırılması güç olmaktadır. Özellikle yangın gibi nerede başladığının belirlenmesi zor olan afetlerde otomatik algılama sistemlerinin varlığı güven vermektedir. Köpüklü söndürme sistemlerinde algılama sisteminin yer alıp almayacağı konusunda veya hangi tip algılama ve ihbar sisteminin kullanılması gerektiği konusunda kararı, yangın alanındaki profesyoneller vermelidir.

Köpüklü Söndürme Sistemlerinde Algılama Sistemi Yer Alır mı? - Lider Yangın

Özellikle çok büyük mekanlara ve binalara entegre edilen köpüklü söndürme sistemlerinin, yangın anında aktif hale gelmesi, anında müdahaleyi başlatması manuel kontrol yöntemleriyle mümkün olmaz. Bu yüzden otomatik bir yangın algılama sistemi, dumanın veya alevlerin tespit edilerek sistem paneline bildirilmesi açısından fayda sağlar. Bu da sistemin otomatik olarak müdahaleyi başlatmasını sağlar ki yangın başlamadan bertaraf edilmiş olur.

Önemli malzemelerin korunduğu hacim olarak yüksek ve geniş alanlarda alev dedektörlerinin kullanılması yanlış ihbarları önlemek açısında uygun görülmektedir. Duman algılama sistemleri hava sirkülasyonundan dolayı yanlış alarma sebebiyet verebileceği ve yangından koruyan ajanların boş yere püskürtülmesine neden olacağı için kaynakların israf edilmesine neden olacaktır.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Lider Yangın ve Güvenlik Sistemleri
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Çamçeşme Mh. Coşkun Sk. No:12/1 Lider Plaza Kat : 3 Pendik/İstanbul
  • Fax: +90 (216 ) 596 00 18
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Sosyal

Bizi sosyal kanallardan takip edebilirsiniz.