trarenfrru

Yangın Tesisatı Periyodik Kontrol Yönetmeliği (Teknik Muayene)

Yangın insanların yaşamını tamamen sonlandırabilen felaketlerden biridir. Hem mal hem de can kaybına neden olabilen yangın nedeni ile insanların yaşamlarının bitme derecesine geldiğine şahit olunabiliyor. Ancak binalarda çeşitli yangın tesisatları kurularak böyle kötü durumlar meydana gelmeden engellenebilmektedir. Yangın tesisatları ortaya çıkması muhtemel bir yangın durumunda itfaiye aracı gelene kadar yangına müdahale etmek için kurulan ve ufak yangınları söndürmeye yarayan sistemlerdir. Bu tesisatlar kuru ve ıslak yangın tesisatları olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Bu tesisatlar belli periyotlarda kontrolden geçirilmelidir. Bu periyotların asıl amacı tesisatlarda zamanla meydana gelen eksiklikleri, tehlikeli ya da uygunsuz olan kısımları tespit ederek rapor haline getirmektir. Hazırlanan rapor kişilere teslim edilir ve yangın meydana gelmeden bu eksikliklerin tamamlanması sağlanır.

Yangin Tesisati
Yangin Tesisati Yonetmelik
Yangin Tesisati Periyodik Kontrol Denetim
Yangin Tesisati Periyodik Kontrol Kim Yapar
Yangin Tesisati Periyodik Kontrol Yonetmeligi
Yangin Tesisati Periyodik Kontrol
Yangin Tesisatiuygunluk Raporu
Yangin Tesisati Istanbul

Yangın Tesisatı Periyodik Kontrol Kim Yapar?

Yangın tesisatının belli dönemlerde periyodik olarak kontrolünü bu alanda yetkilendirilen kurumlar gerçekleştiriyor. Bu kurumlar TÜRKAK tarafından yetkilendirilen kurumlar olup her yerde bu kurumları bulmak mümkün olmayabiliyor. Ancak bu kontrolleri makine mühendisleri, yüksek makine teknikeri ya da makine teknikerleri de yapabiliyor. Bunların yanında Makine Mühendisleri odası da bu periyodik kontrolleri yapabilen kurumlar arasındadır. Belli standartlar baz alınarak yapılan periyodik kontroller sonrasında kişiler gerekli her konuda bilgilendirilmektedir. İlgili standartlar göz önünde bulundurularak yapılan kontroller yapıldıktan sonra kontrol formunun hazırlanması gerekiyor.

Yangın Tesisatı Periyodik Muayene

Yangın tesisatı periyodik muayenesi için yetkilendirilen kişiler belli standartlar ölçüsünde bu kontrolleri yapmak durumundadır. Gerekli kontrol formunu eksiksiz şekilde düzenleyebilecek yeterliliğe sahip olmalıdırlar. Muayene sırasında binanın yangın söndürme sisteminin projesine ve aynı zamanda yangın söndürme tesisatına bakılır. Bu süreçte gerekli standartların sağlanmış olup olmadığına dikkat edilir. Belirtilen kriterler doğrultusunda tesisat, hidrantlar, lanslar, motopomplar teste tutularak kontroller yapılır. Kontroller sırasında hortumların basınç testi, hortum sağlamlığı, yangın tüplerinin kontrolleri gibi detaylar bu muayene sırasında gözden geçirilmektedir. Bu muayenelerin büyük bir titizlik içerisinde gerçekleştirilmesi ve uzman kişiler tarafından yaptırılması son derece önemlidir. Kontrol sırasında olası bir tehlike gözlemlendiğinde bunların mutlaka raporlara yansıtılması gerekiyor.

Yangın Tesisatı Uygunluk Raporu

Yangın tesisatlarının kontrol edilmesinden sonra hazırlanan rapor uygunluk raporudur. Hazırlanan raporlar iş güvenliği çalışmaları kapsamında hazırlanan raporlardır. Hazırlanan muayene raporu yalnızca 1 yıl için geçerlidir. Her yıl bu uygunluk raporunun yenilenmesi gerekiyor. Bu kontroller sırasında yangın dolaplarından yangın pompalarına kadar her türlü detay kontrol ediliyor. Tüm tesisat ekipmanlarının gerekli standartları sağlaması son derece önemlidir. Standartlara uymayan tesisatlar konusunda ilgili kişilere gerekli bilgiler verilmelidir. Bu süreçte uygunluk raporunun alınması büyük bir öneme sahiptir. Raporun eksiksiz şekilde hazırlanması da dikkat edilmesi gereken konulardan biridir. İş alanlarında meydana gelebilecek yangınların önüne geçilmesinde herkesin gerekli hassasiyeti göstermesi gerekiyor.

Yangın Tesisatı Hakkında

Yangın Tesisatı Periyodik Kontrol ve Denetim

Yangın tesisatları için yapılan periyodik kontroller çerçevesinde yapılan uygulamalar oldukça geniş kapsamlıdır. Bu süreçte sulu yangın söndürme tesisatının kontrol edilmesi, gazlı yangın söndürme tesisatlarının kontrolleri, köpüklü yangın söndürme tesisatlarının kontrolleri yapılmaktadır. Aynı zamanda yangın pompalarının performanslarının test edilmesi, yangın merdivenlerinin ve diğer tüm kaçış yollarının kontrolden geçirilmesi bu alanlarda bulunan basınçlandırma sistemlerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Yangın algılama sistemlerinde kontrollerin yapılması, su depolarının kontrol edilmesi ve yangın tüplerinin gerekli bakımlardan geçirilmesi son derece önemli detaylardır. Acil durum eylem planının yeniden gözden geçirilmesi ve alınan önlemlerin yeterliliğinin denetlenmesi de bu süreçte dikkat edilen konular arasında yer almaktadır.

Copyright © 2021 Tüm Hakları Saklıdır. Lider Yangın ve Güvenlik Sistemleri
Web Tasarım: Akademi Grafik 

  • Çamçeşme Mh. Coşkun Sk. No:12/1 Lider Plaza Kat : 3 Pendik/İstanbul
  • Fax: +90 (216 ) 596 00 18
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Sosyal

Bizi sosyal kanallardan takip edebilirsiniz.