En Yaygın Kullanılan Yangın Söndürme Sistemleri
En yaygın kullanılan yangın söndürme sistemleri sektörel olarak farklılık göstermektedir. İşyerlerinin tehlike sınıflarına göre yangın söndürme sistemi seçmesi gerekir. Bunun için ise deneyimli yangın firmaları bünyesindeki uzmanlardan yardım almanız gerekir.
Hangi yangın türünde hangi söndürücü kimyasalların kullanılması gerektiği tamamen teknik ve bilimsel kaidelere göre şekillenmektedir. İşyerlerini ve konutları sürekli tehdit eden yangın riskini bertaraf etmek için kullanılması gereken yangın söndürme sistemlerinin türünü seçmeden önce kesinlikle sağlam bir etüt çalışması yapılmalıdır. Binalar için oldukça yıkıcı etki yaratan yangınlardan korunmak için alınması gereken en modern önlemleri incelemeden karar vermemelisiniz.
İşyerlerinizde yılların birikimi olan ürünleriniz veya emeklerinizin heba olmaması için, konutlarınızda da hatırası olan yüzlerce eşyanın yangın riskinde tehlikeye atılmaması için gerekli olan söndürme önlemini almanız çok önemlidir. Ülkemiz bu konuda en gelişmiş teknolojik ürünlere sahip olup, yangın firmaları ile görüşerek bu sistemlere sahip olabilirsiniz. Yangın söndürme sistemlerinin yanı sıra yangın söndürme ekipmanları ve cihazları da ek olarak yararlanabileceğiniz tedbirler arasında yer alacaktır.
Yaygın olarak kullanılan yangın söndürme sistemlerinin neler olduğuna bakacak olursak:
Su Bazlı Yangın Söndürme Sistemleri
Su bazlı yangın söndürme sistemleri söndürme ajanı olarak suyun etkin şekilde kullanıldığı sistemlerdir. Suyun söndürebileceği yangın türlerinde kullanılır. Suyun etkinliğini, yayılmasını ve basıncını artırmak için genelde sprinkler sistemler olarak kullanıldığı görülmektedir. Belirli bir basınç altında bekleyen suyun dar borulardan geçerek yağmurlama olarak da adlandırabileceğimiz sprink başlıklara doğru ilerlemesi ve yangına bu şekilde müdahale etmesi prensibine göre çalışmaktadır.
Sistem yangını algılayarak panele müdahale sinyali gönderir. Su sisi şeklinde müdahale başlar ve bütünsel bir söndürme anlayışı hakimdir. En büyük avantajı diğer söndürme sistemlerine göre maliyetinin az olmasıdır çünkü söndürme maddesi olarak su kullanılmaktadır. Değiştirmek kolaydır. Dikkat edilmesi gereken konu suyun zarar verebileceği elektronik alanlarda kullanılmaması gerektiğidir.
Kimyasal Köpüklü Söndürme Sistemleri
Yemek pişirme üniteleri başta olmak üzere kimyasal maddelerin etkin söndürücü olarak kullanılması gerektiği tüm sektörlerde kimyasal köpüklü söndürme sistemleri tercih edilmektedir. Hangi yangın türlerinde etkin olarak kullanılması gerektiği mühendislerimiz tarafından tespit edilmektedir. Elbette bu tespitte en yaygın etkin yangınların neler olduğu Avrupa standartları gözetilerek, deneysel araştırmaların sonucuna göre değerlendirilmektedir.
Maliyet olarak su bazlı söndürme sistemlerine göre fazla olmasına rağmen, etken madde nedeniyle vazgeçilmez sistemler arasında yer aldığı görülmektedir.
Pnomatik Isı Algılama Tüpleri
Yangın söndürme cihazları en yaygın kullanılan ekipmanlar arasındadır. Yangınlara manuel olarak müdahale edilmesine olanak veren, kolaylıkla taşınabilen ve etkin hale getirilebilen bu tür cihazlar oldukça fazla tercih edilmektedir. Belirli bir yerde sabit olarak kalmakla birlikte yangın söndürme konusunda etken madde olarak kimyasal karbondioksitli ajanların kullanıldığı bilinmektedir.
Bu tür manuel araçların boruları üzerinde ısı algılayıcı sensörlerin olduğu, ısının artmasıyla birlikte borunun otomatik olarak delindiği ve söndürücü maddenin yangın alanına kendiliğinden müdahale ettiği görülmektedir. Maliyet olarak dolum ücreti oldukça uygundur.
Basınçlı Gazlı Söndürme Sistemleri
Farklı gaz içeriklerinin sıvı nitrojen kullanılarak basınç altında tutulduğu gazlı söndürmei sistemleri, yangını algılanmasıyla birlikte gazı serbest bırakır, yangının etkinliğini bastırmak için kimyasal reaksiyon başlatır. Sunucu odaları başta olmak üzere, elektronik aletlerin olduğu ortamlarda faydalıdır. Gazların basınç altında olması kompakt etki yaratır ve çoğu zaman oksijen miktarını azaltmaz. Etkili bir yangın söndürme teknolojisine sahiptir.
Hangi yangın söndürme sisteminin size uygun olduğunu kesinlikle işin uzmanlarından öğrenmelisiniz. İşyeriniz veya konutunuz için etüt çalışması talep etmelisiniz. Bazı durumlarda tek söndürme sistemi yeterli olurken, kullanılan malzemelerin çeşitliliğine göre birden fazla söndürme sistemi de gerekebilir.