Binalarda Yangınlar Neden Çıkar? En Yaygın Hatalar ve İhmaller
Binalarda çıkan yangınların en yaygın sebepleri, sık yapılan hatalar ve can kaybına neden olan ihmaller, yangın güvenliği ile ilgili olarak üzerinde en fazla durulması gereken konular arasındadır. Risk analizi ve değerlendirmesi yaparken tüm bu olası hata ve ihmallerin göz önüne alınması ve kayıtlara geçirilerek resmi hüviyet kazandırılması önemlidir. Başarısız bir yangından korunma planı personel dahil olmak üzere herkesi yıpratır. Büyük bir can ve mal kaybı yaşanmasa bile, yangının çıkması motivasyon başta olmak üzere birçok psikolojik durumun olumsuzluğa doğru yol almasına neden olabilir.
Bu konuda gerek gerçekleşmiş yangınlardan gerekse deneysel araştırmalardan yola çıkarak ortaya çıkarılan, binalarda yangına en fazla neden olan hususlar sıralanacaktır. Elektrik çekmek için kullanılan uzatma kabloları, engellenen yangın çıkışları ve kapıları, çıkış işaretleri ve uyarı levhaları, depolamada yaşanan yanlışlar, vanaların bloke edilmesi, yanlış sprinkler sistemi kullanılması, yangın söndürücü bulundurulmaması, yangın ekipmanlarının sağlıklı olmaması ve eksik olması, kırılmış duman dedektörleri, çalışmayan yangın algılama ve ihbar sistemleri gibi durumlar yangınlara en sık neden olan faktörler olarak göze çarpmaktadır.
Yangın Kapısı ve Kullanımı ile İlgili Hatalar
Bu kısımda yangın kapısı ve kullanımı ile ilgili hatalara değineceğiz. Binalarda yönetmelikler gereği yangın kapıları yer alır. TSE standartlarında üretim yapılmaması, uygun olmayan aksesuarların kullanılması, yangın çıkışına ve kapının önüne malzeme konulması sonucu ulaşılamaması gibi sorunlar bu konuda yapılan hatalar arasındadır.
Yangın çıkışı ve kapısı ile ilgili yönetmeliklere uymak son derece önemlidir. Mevzuatta yangın kapılarının taşıması gereken standartlar yer alırken aynı zamanda yandın koridorlarının kullanımından da bahsedilir. İnsanların yangın anında kaçışını önleyecek hiçbir engel bulundurulmamalıdır. Yangın kapılarının kilitli olmaması da hayati önem taşır. Ülkemizde yakın bir zamanda yangın kapılarının kilitli olmasından ötürü yaşanan bir facia, bu konunun neden önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Yanlış Söndürme Sistemi Seçimi ile İlgili Hatalar
Yangın riskini bertaraf etmek için uygun söndürme sisteminin varlığı çok önemlidir. Bazen binanın kullanım amacı değişebildiğinden veya normalde kurulan yangın söndürme sisteminin söndürebileceği maddelerin dışında maddeler bulundurulması ve bunların bir aksilik yaşanarak tutuşması, bu konuda çok ciddi önlemler alınması gerektiğini göstermektedir. Diyelim ki normalde sprinkler sistem kurulu bir binanın sektör değişikliği yaşandı. Kimyasal ürünler depolanmaya başlandı. Sprinkler sistem yanıcı ve yakıcı maddelerde etkili olamazsa, o halde büyük bir yangın tehlikesi altındasınız demektir. Ya sektörünüzü değiştirmeyeceksiniz ya da sektörünüze veya binanın kullanımına uygun söndürme sistemi taktıracaksınız.
Diğer örneğimizde ise, binada normalde yine sprinkler sistem kurulu olsun. Normal ofis amacıyla kullanıldığını varsayalım. Ofislere yanıcı madde depolamaya kalkarsanız, bu kısa süreli olsa bile, binanızın yangın tehlikesi altında olduğunu söylememiz gerekir. Zira başlayabilecek bir yangında, binanız ve içindeki materyalleriniz, insanlar da dahil olmak üzere korunmasız olacaktır.
,
Yangın Söndürücülerin ve Ekipmanların Eksik Olması
Otomatik yangın söndürme sistemleri bulunsa bile, bazı bölümlerin kendine özgü koşulları nedeniyle manuel tüp bulundurması gerekebilir. Elektrik panoları gibi bölümlere mikro söndürme sistemleri ideal görünür. Bu tip ihtiyaçları karşılayan söndürme tüpleri bulunmazsa, bir yangın anında, o birimin savunmasız olacağını düşünebilirsiniz. Bu savunmasız birimden yayılan yangının söndürülmesinin de zor olacağını göreceksiniz.
Diğer yandan bina içinde avantaj sağlayan yangın söndürme ekipmanları ve koruyucu kıyafetler de bulunmazsa, müdahale etmek isteyen amatörlerin hayatı tehlikeye girebilir. Yangın dolaplarında yer alan bu ekipmanların varlığı, yangın anında daha da değer kazanmaktadır.